Peix blau: Propietats i llista d'espècies

Tonyina, bonic, sardina, aladroc, salmó, areng, truita, verat... El peix blau, també conegut com a peix gras, és un dels aliments més saludables, gràcies entre altres coses a la rica aportació d'àcids grassos Omega 3 que oferix. T'expliquem quins tipo de peix blau existeixen, així com beneficis i receptes per a traure'ls el màxim partit.

els frescos

Compartix

Propietats del peix blau

El peix blau rep este nom pel color de la seua pell que presenta un color blavós. Habitualment, este tipo de peix resideix en aigües fredes i consumeix més energia per a desplaçar-se, per la qual cosa necessita major quantitat de greix per a sobreviure, al contrari que el peix blanc. A continuació, et parlem de les diferents propietats del peix blau i les seues diferències amb les espècies magres.

És ric en proteïnes, vitamines i minerals: el peix blau, igual que el peix blanc, presenta en la seua composició proteïnes d'alt valor biològic, vitamines A, B6, B12, D i E i minerals, per la qual cosa és difícil delimitar-los. A diferència de les varietats magres, el peix blau és més ric en proteïnes d'alt valor biològic i minerals com el calci o el iode. És per això que es recomana el seu consum a embarassades i persones amb dèficit de calci. T'expliquem què són les proteïnes, per què són tan importants per a la nostra salut i quins aliments són més rics en proteïnes.

Té un major contingut en greixos saludables: a diferència dels peixos magres o blancs, el peix blau té major contingut en greixos poliinsaturats, com l'àcid Omega 3. Este tipo de greixos són saludables i necessàries, ja que, entre altres coses, ajuden a mantindre el cor sa perquè redueixen els triglicèrids i l'acumulació de greix en les artèries. El contingut en greix del peix blau sol variar depenent de les varietats de peix blau, però es troben entre el 5% i el 10%. A més, el tindre més matèria grassa contribueix al fet que el peix blau siga més saciant que les varietats de peix magres.

Ull! Que tinga major contingut en greixos poliinsaturats no significa que engreixament, ja que, el peix blau té molt poques calories en comparació amb una altra mena de carn animal com, per exemple, la carn de boví o de porc.

Quantes vegades es recomana menjar peix blau?

Els beneficis del peix blau són molts i molt variats, per la qual cosa es recomana consumir diferents varietats de peix blau entre dues i tres vegades a la setmana. El més recomanable és combinar el peix blau i el peix blanc per a aconseguir una dieta equilibrada.

T'interessa descobrir 5 hàbits saludables per a mantindre a ratlla la teua salut? 

Varietats de peix blau: llistat i receptes 

Hui dia existeixen moltes varietats de peix blau, a continuació, et descobrim 5 varietats de peix blau i et proposem algunes receptes perquè serveis a relluir el teu costat més culinari.

Tonyina fresca

La tonyina és un dels peixos blaus més consumits al nostre país. La seua composició nutricional rica en omega-3, proteïnes, vitamines i minerals, fan de la tonyina un aliment molt beneficiós per a la nostra salut.

Podem trobar este peix blau, tant en fresc, com en conserva. A més, com es pot consumir en totes les seues versions, la tonyina és un peix apte per a acompanyar gran quantitat de plats.

T'abelleix descobrir com cuinar tonyina? Et descobrim dues receptes delicioses.

Sardina

La sardina és un peix blau molt consumit al nostre país per les seues múltiples propietats i el seu preu assequible. Se la coneix com parrocha o parrotxa a Astúries i País Basc, sardiña a Galícia o panocha a Andalusia. Una ració de 200 grams de sardina cobreix quasi el total de la dosi diària recomanada d'àcids grassos omega-3. A més, este tipo de peix blau és ric en vitamines i, sobretot, calci, per la qual cosa, es tracta d'un aliment molt recomanat per a embarassades i persones amb dèficit d'este mineral. La sardina se sol comercialitzar, sobretot, fresca i en conserva.

La temporada de sardines és a l'estiu, per la qual cosa, es tracta d'un aliment perfecte per a gaudir en les teues barbacoes estiuenques.

 Aladroc

L'aladroc o anxova, es tracta d'un dels peixos blaus més consumits al nostre país, tant per la seua gran versatilitat en la cuina, com pel seu bon preu. A més, l'aladroc destaca per contindre múltiples propietats per a la nostra salut, ja que, entre altres coses, destaquen pel seu contingut de vitamines del grup B. Descobreix tots els beneficis dels aladrocs, ací.

L'aladroc podem adquirir-lo tant fresc, com en conserva, però sobretot, ho podem trobar macerat en vinagre.

T'abelleix descobrir com preparar aladrocs en vinagre? T'expliquemesta recepta pas a pas.

 Salmó

El salmó és un dels aliments més saludables del món, a més de ser molt nutritiu i saborós. És una excel·lent font de vitamines B12, B6 i vitamines liposolubles D i E, de proteïnes d'alt valor biològic, àcids grassos essencials, minerals com el iode, fòsfor, seleni i potassi. El seu contingut en hidrats de carboni és molt baix. Descobreix totes les propietats del salmó.

El salmó podem adquirir-lo tant fresc, com a fumat, però admet múltiples elaboracions. Algunes de les més comunes són: salmó al forn, tartar de salmó o bé, en cru i com a ingredient principal del sushi.

Descobreix com preparar un maki-sushi perfecte.

Com cuinar el peix blau?

El peix blau admet múltiples elaboracions, però en tractar-se d'un peix gras, la millor manera de cuinar-lo és aquella que no aporte més calories a la seua elaboració. A continuació, t'oferim 3 opcions saludables per a cuinar el peix blau:

• En cru: a l'hora d'elaborar una recepta amb peix cru, fumat o en escabetx, és molt important congelar, almenys 24 hores, la peça que hàgem adquirit en la pescateria. Un dels terminis més coneguts elaborats amb peix blau cru és el tartar, ja siga de salmó o de tonyina. 

Descobreix com preparar un Tartar de Salmó.

Al forn: cuinar al forn és un de les maneres més saludables de menjar peix. I és que, a més d'admetre tot tipo de varietats, en uns pocs minuts, pots preparar un plat deliciós, nutritiu i sense greixos afegits. Ull!, quan cuines peix al forn recorda sempre vigilar el temps i la temperatura de l'enfornat perquè el peix blau no et quede molt sec.

Descobreix com preparar una Ensalada César d'aladrocs al forn.

A la planxa: es tracta d'una de les formes més saludables de menjar peix. Depenent de la mena de peix blau, cal fixar-se en la manera de cuinar-lo. Per exemple, si cuinem a la planxa peix blau en filets (com el salmó o la tonyina) este pot arribar a quedar cru en el centre. Perquè això no et succeïsca, baixa la temperatura del foc i gira la peça de peix repetides vegades, d'esta manera, aconseguiràs que no es creme per fora i quede cru en el centre.

Descobrix com preparar Salmó a la planxa amb bròcoli i soja.