10 hàbits saludables i sostenibles per a xiquets

Inculcar hàbits saludables als xiquets no sempre és fàcil, es tracta d’una labor conjunta en què la família, els educadors i les entitats han d’unir forces i implicar-se per a intentar ensenyar i reforçar estos valors. A continuació, et presentem 10 hàbits saludables i sostenibles que poden implementar els xiquets en casa i fora. T’animes a descobrir-los?

cures infantils

Compartix


Segons l’últim informe de l’Estudi Aladino (“Estudi de vigilància del creixement, alimentació, activitat, desenvolupament infantil i obesitat en Espanya”), l’obesitat al nostre país és un dels principals problemes de salut. En el cas dels xiquets és encara més preocupant, ja que este trastorn continua sent molt elevat entre els 6 i els 9 anys. 

Els factors principals que s’associen a l’obesitat són una mala alimentació i la falta d’activitat física. Què podem fer per a posar-hi remei? 


Com podem crear hàbits saludables en els xiquets?

Per a aconseguir inculcar estos hàbits saludables als més menuts de la casa, és important que la família, els educadors i les entitats s’impliquen i reforcen estos valors. El cas de la família és molt més important, ja que els xiquets veuen els seus pares com un gran referent i exemple a seguir. Però, com podem crear estos hàbits saludables en els més menuts? Segons el Ministeri de Sanitat, podem dur a terme les accions següents:


  • Acostumar els xiquets a prendre un bon desdejuni abans d’anar a escola.
  • Menjar en família o compartir alguna de les menjades del dia amb els fills.
  • Evitar menjar veient la televisió o mirant el mòbil.
  • Planejar els menús amb temps i intentar involucrar el xiquet en la seua elaboració.
  • Els més menuts no sempre estan interessats a tastar aliments nous, per tant els podem oferir novetats en racions xicotetes.
  • Evitar oferir als nostres fills els aliments com una recompensa o com un càstig.
  • Restringir, tant com puguem, els restaurants de menjar ràpid.
  • A partir dels 5 anys podem començar a seleccionar aliments lactis semidesnatats, ja que contenen els mateixos nutrients i aporten menys greix poc saludable.
  • Limitar el temps que els xiquets dediquen a fer activitats sedentàries, especialment davant d’una pantalla.
  • Practicar tot tipus d’activitats físiques o gimnàstica amb els xiquets, som l’exemple més gran!

10 hàbits de vida saludables per a xiquets

Hàbits d’alimentació saludable

1. Consumir més aigua i reduir o limitar les begudes ensucrades.

2. Prendre 5 racions de fruites, hortalisses o verdures al dia, millor si són de temporada!

3. Reduir el consum de carn processada com les hamburgueses i derivats.

4. Augmentar el consum de fruits secs, llegums i peix.

5. Limitar el consum de galletes i pastes i canviar-ho per diferents tipus de cereals i pans saludables.

6. Procurar que la dieta siga variada i consumir la major diversitat possible d’aliments, perquè així és més fàcil cobrir les necessitats en nutrients.

7. Fixar 5 menjades al dia i evitar picar entre hores, sobretot els dolços!


Hàbits saludables relacionats amb l’activitat física


8. Rebutjar el sedentarisme i utilitzar menys temps el mòbil i els diferents tipus de pantalles.

9. Practicar activitats aeròbiques, almenys, 3 dies a la setmana i a l’aire lliure o en la natura.  

10. Reduir el temps de transport públic o de cotxe i substituir-ho per anar caminant o en bicicleta als llocs, com ara a l’escola.


“Juga i educa” amb Hispacoop

Hispacoop, la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris, ens oferix la seua guia didàctica, que arreplega una sèrie d’objectius i recursos per a promoure uns hàbits de vida i alimentació més saludables i sostenibles durant la infància. Esta guia forma part del projecte “Juga i educa”, subvencionat pel Ministeri de Consum i que s’emmarca en la línia prioritària d’hàbits de consum i alimentació saludable i sostenible en la població infantil i juvenil. A més, oferix un joc interactiu perquè els xicotets de la casa aprenguen hàbits saludables de manera divertida.


Descobrix hàbits saludables amb Team Consum

Una altra iniciativa, orientada a xiquets i adolescents, és el concurs de vídeos del Dia Mundial del Consumidor de la Cooperativa Consum, dirigit a escoles i instituts, on se’ls anima a explicar en un vídeo les xicotetes accions que duen a terme, des dels seus centres educatius i ocupacionals, per a practicar hàbits saludables i seguir un model de consum més sostenible.

Enguany, el concurs de vídeos celebra la quarta edició, amb el lema “Xicotetes accions per a un consum responsable”. L’objectiu de Team Consum enguany és unir forces per a contribuir a aconseguir l’ODS 12, amb xicotetes accions que promoguen un model de consum més sostenible per a tots.