Peix blau: llista d’espècies i les seues propietats

Tonyina, bonítol, sardina, aladroc, salmó, areng, truita, cavalla... El peix blau, també conegut com peix gras, és un dels aliments més saludables, ja que entre altres beneficis hi ha l’aportació en àcids grassos Omega 3. T’expliquem quines varietats de peix corresponen a esta tipologia, les seues característiques i els seus principals beneficis.

els frescos

23 abril 2018

Compartix

El peix és un dels puntals fonamentals de la dieta mediterrània, a més d’un dels aliments més sans i nutritius que hi ha. El peix és la principal font d’àcids grassos poliinsaturats. Dins d’esta categoria, els més coneguts són els Omega-3, greixos que tenen un efecte positiu en la prevenció de malalties cardiovasculars, ja que ajuden a reduir la pressió arterial, augmenten el colesterol bo i reduïxen el colesterol roín i els triglicèrids.

El peix es dividix en dos grans grups, peix blanc i peix blau, encara que estos límits no estan ben definits perquè el contingut en greix pot variar per molts factors (època de l’any, reproducció...). Esta classificació no es basa en criteris biològics, sinó nutricionals. El peix blau, o peix gras, té una proporció de greix intramuscular que supera el 5%. En canvi, el peix blanc o magre en conté tan sols un 2% aproximadament. Hi ha una classe intermèdia, els peixos semigrassos, com el llobarro o l’orada, que contenen entre un 2% i un 5% de greix aproximadament.


Peix blau: llista de lesespècies més saludables i les seues propietats

•  Tonyina

•  Sardina

•  Cavall

•  Bonítol

•  Anxova o aladroc

•  Salmó

•  Areng

•  Truita de riu

•  Anguila

•  Congre

•  Caçó

•  Peix espasa

•  Turbot

•  Sorell


Quatre racions de peix a la setmana

El peix blau també és ric en proteïnes d’alt valor biològic, com els aminoàcids essencials, necessaris perquè l’organisme funcione de manera adequada. Els nutricionistes aconsellen menjar tres o quatre racions de peix a la setmana, dos o tres de peix blau i entre una i dos de peix blanc, la qual cosa equival a consumir uns 700 o 800 grams de peix a la setmana.

Encara que tots els membres de la família haurien de consumir peix amb esta regularitat, cal tindre en compte que els àcids grassos són especialment recomanats durant l’embaràs, la lactància materna i la infància.